Vücut direncini yükseltirken çok büyük oranda şekeri de yükselttiğinden şekerhastalarının tüketmemesi gerekiyor.
5. Meyve suyu
Meyve sıkıldığında şeker oranı daha artıyor. Bu yüzden meyveleri tüketirken posalı olarak tüketmek daha sağlıklı oluyor.
6. Bakla
Bakla, böbreklerimizi temizliyor fakat vücudumuzdaki şekeri de %80 oranında yükseltiyor.
7. Bal
Bal, reçel, pekmez, marmelat, çikolata, dondurma ve tatlılar tüketilmemeye çalışılmalı. Ayrıca paketli ürünler; bisküvi, jelibon gibi ürünlerden de uzak durulmalı.
8. Beyaz ekmek
Şeker hastalarının beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek yemeleri öneriliyor. Beyaz un içeren pasta börek , kek gibi hamur işi gıdalardan da kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
9. Beyaz pirinç
Beyaz pirinç ve beyaz makarna vücutta şeker gibi davrandığından dolayı bunların yerine esmer pirinç, kepekli makarna veya bulgur pilavı tüketilmesi öneriliyor.
10. Patates
Diyabet rahatsızlığı olmayan kişilere yarar sağlayan patates, şeker hastalarına yarardan çok zarar verebiliyor.
11. Tam yağlı süt ve süt ürünleri
Tam yağlı süt ve süt ürünleri insülin direncini azalttığından yarım yağlı veya yağsız olanları tercih edilmeli. Kızarmış tam buğday ekmeği ile yiyeceğiniz yağsız beyaz peynir ara öğününüz olabilir.
12. İşlenmiş et
Salam, sosis, sucuk gibi ürünler büyük oranda doymuş yağ içeriyor. Bu yüzden özellikle diyabet hastalarında kalp krizi riskini çoğaltıyor. Bunlar yerine deniz ürünleri, hindi eti ve tavuk eti veya yağsız biftek tüketebilirsiniz.
13. Kızartmalar
Patates, havuç, patlıcan kızartmaları fazla yağlı ve kalorili olduğundan diyabet hastaları için kesinlikle önerilmiyor. Bunlar yerine zeytinyağlı ve az tuzlu sebze yemekleri tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder