Diyabet beslenmesinde aşağıdaki önerilere dikkat edilmeli
- Az az sık sık yemeye özen gösterin.
- Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmeği tercih edin.
- Sızma zeytinyağı ile birlikte mısırözü yağı veya soya veya fındık
yağını eşit oranda karıştırıp yemeklerinizde bu yağ karışımını tercih
edin.
- Kabuklu yenebilen meyveleri soymayın ve günlük posa tüketiminizi arttırmaya çalışın.
- Günde en fazla 2 kahve veya 3-4 bardak açık çaydan fazlasını içmeyin
ve içme zamanının yemeklerden en az 1 saat sonra olmasına dikkat edin.
- Şeker ve şekerli besinler (çay şekeri, reçel, bal, marmelat, şuruplu
tatlılar, pasta, kek, kurabiye, şekerleme, çikolata, tahin, tahin
helvası, pekmez, pestil, vb.) tercih etmeyin.
- Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe vb.) ve şarküteri ürünlerin uzak durun.
- Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata, ve yağlı soslar), yağda kızartma veya kavurmaları tercih etmeyin.
- Tam yağlı süt, alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlardan uzak durun.
- Turşu ve salamuralar, içeriği bilinmeyen hazır gıdaları tüketmeyin.
- Yağlı hamur işleri (kek, kurabiye, krema pasta vb.) ve hamur tatlılardan uzak durun.
Haftada 150 dakika spor diyabete birebir
Egzersiz, yani fiziksel aktivitenin artması yiyeceklerin parçalanması
sonucu oluşan şekerin, kas dokuları tarafından kullanılmasını
hızlandırarak kan şekerini düşürür. Özellikle, şişman-obez
diyabetlilerde egzersiz ile harcanan enerjinin artması, vücut ağırlığını
azalmasına yardımcı olur. Ayrıca egzersiz fiziksel zindelik sağlar. Bu
noktada en çok dikkat edilmesi gereken aç karnına spor yapılmamasıdır.
Egzersiz için en uygun zaman, yemek yenildikten sonraki 1-2 saattir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerisindeki gibi haftada 150 dakika fiziksel
aktivite hem sağlık hem de diyabetten korunmak için oldukça önemlidir.
Diyabet hastaları için önemli öneriler
- Gün içinde 3 ana 3 ara öğün planlanmalıdır. Beslenme programında bütün besin gruplarından tüketilmelidir.
- Günde 2-3 litre arası su tüketilmelidir.
- Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bal, şeker, reçel,
pekmez, marmelat, şurup, pasta, kurabiye, kek, çikolata gibi şekerli
ürünlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca kola, gazoz ve hazır meyve suları
gibi şeker eklenmiş içecekleri ve alkollü içecekleri tüketilmemelidir.
- Lif oranı yüksek besinler günlük beslenme düzenine dahil edilmelidir.
- Fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir.
- Muz, incir, üzüm, kavun, karpuz, dut, kayısı gibi şeker oranı daha
yüksek meyveler yerine daha ekşi meyveler tercih edilmelidir.Meyve ve
sebzelerin uygun olanları kabuklu tüketilmelidir.
- Kan şekerini hızla yükselten basit karbonhidratlar yerine, kan
şekerini yavaş yükselten kompleks karbonhidratlar seçilmelidir. Beyaz
ekmek yerine tahıllı veya esmer ekmek, makarna yerine kepekli makarna,
pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.
- Karbonhidrat içeren yiyecekleri yemeden 15 dakika önce süt, yoğurt,
ayran, kefir, peynir, ceviz, fındık, badem gibi protein değeri yüksek
besinler tüketilmelidir.
- Nohut, mercimek, fasulye gibi kuru baklagillerin tüketimi artırılmalıdır.
- Günde ortalama 2 adet ceviz veya 10 adet fındıktan daha fazla kuruyemiş tüketilmemelidir.
- Yağda kızartmalar, kavurmalar (et-sebze-hamur işi) ve yağlı sos eklenmiş besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Sucuk, pastırma, salam ve sosis gibi işlenmiş besinler ile karaciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlardan uzak durulmalıdır.
- Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin ve bütün yağlı besinler
(yağlı etler, krema, tahin, kaymak) beslenme düzeninden çıkartılmalıdır.
- Turşu, salamura, konserve, ev yapımı tuzlu salçalar gibi çok tuzlu besinler tercih edilmemelidir.
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Tatlandırıcı kullanılacaksa miktarına dikkat edilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder